En skruv är mer än bara en skruv
Här hittar ni en översiktlig genomgång av de olika skruvtyperna för trä.
Det finns stora skillnader i spetsutformning, klämkraft, hållfasthetskrav och krav på ytbehandling mellan olika skruvtyper. Några av de viktigaste egenskaperna för trallskruv är en snabb huggförmåga som garanterar en snabbare iskruvning, minimering av sprickbildning, hög klämkraft och stort korrosionsmotstånd.
All vår skruv både från Essve och fischer finns som rostfria (A2), syrafasta (A4) eller med en enklare rostskydd (Corrseal eller förzinkning)
Essve har skapat en enkel guide till när du kan köpa rostfri A2, när du måste köpa rostfri A4, och när CorrSeal behandlad skruv räcker.
Väljer du trallskruv i rostfri A4 kvalitet kan det inte gå fel vid ett trallbygge. Men vid i vissa konstruktioner är A4-skruv det enda hållbara valet.
Trädäck som med en kustnära placering vid saltvatten måste byggas med trallskruv av rostfri A4-kvalitet. Den står både emot angrepp från saltet och den konstanta fukten.
Poolvatten är ett annat exempel som kan leda till rödrost och oxidation på skruven och bara A4-skruv står emot dessa angrepp.
Exotiska träslag, är det tredje exemplet som också kräver en flexibel A4-skruv. I detta fall för att följa med i rörelserna utan att gå av. Virket behöver dessutom ofta förborras för att undvicka sprickor.
Den enda trallmiljö som riskfritt kan använda det enklaste rostskyddet är egentligen en omgivning som inte utsätter skruven för klor, saltvatten, ständig fukt eller starka rengöringsmedel.
Träskruv
Generellt kan man dela in träskruv i Träskruv, Fransk träskruv, Ankarskruv och Montageskruv.
Träskruv
Träskruv passar för de flesta montage i trä, spånskivor, plywood, reglar och stommar. Välj blankförzinkad för inomhusbruk. CorrSeal eller rostfritt stål för montage utomhus.
Fransk träskruv
Fransk träskruv används när man ska skruva kraftiga reglar eller stolpar. Det är en rejäl skruv vars skruvhuvud går att skruva i med en sexkantnyckel för att få ordentligt med kraft. Skallens form gör dock att det bygger ganska mycket på höjden, så det är svårt att montera ytterligare reglar på utstickande skruvskallar. Skruvtypen kräver också att regeln förborras. Essve har dock en modell som kallas HEX som inte kräver förborrning.
Ankarskruv
Den skruven används till hålplåtar, och att fästa beslag med ankarskruv är ett alternativ om du inte vill använda konstruktionsskruven. Montaget kräver fler skruv och tar längre tid men har samma funktion.
WAF
ESSVE:s har skapat en konstruktionsskruv avsedd för sammanfogning av virkesdelar, konstruktionsvirke och limträ de kallar WAF. WAF är ESSVE:s starkaste träskruv, och den ersätter den äldre franska träskruven. Med den kan du skruva regel mot regel utan hålplåt.
Fördelarna med WAF är många:
- Fiberskär i spetsen minskar sprickbildning
- Kraftig gänga ger bra utdragsvärde
- Fräsgänga gör långa skruvar lätta att dra i
- Stort huvud för optimal klämkraft
- Platt huvud ger låg bygghöjd och snyggt utseende
- Konat huvud centrerar i beslagets hål
Montageskruv
Montageskruven är avsedd för montage av andra material mot träreglar, exempelvis uppsättning av lister, skivor mot reglar eller vattbrädor mot vindskivor. Förzinkad rekommenderas för inomhusbruk. CorrSeal eller rostfri för utomhusbruk. Vissa modeller av montageskruv lämpar sig även för montering av köksstommar.
Text och bild: Essve, fischer
Rätt längd på skruven
Se dessutom till att du får rätt längd och antal på dina skruvar. Längden på trallskruvens ogängade del, ska vara lika med trallens tjocklek. Detta för att skruven ska med största möjliga styrka ska klämmas ned mot reglarna som den skruvas i.
Virkesdimension | Skruvlängd | Antal skruv/m2 |
22x95mm | 42mm | 58st cc-avstånd 40cm |
28x95mm | 55mm | 40st cc-avstånd 60cm |
28x120mm | 55mm | 32st cc-avstånd 60cm |
34x145mm | 75mm | 28st cc-avstånd 60cm |